Tanden bleken

Effectief en veilig tanden bleken
Een mooie glimlach is voor veel mensen belangrijk. Met de juiste verzorging en een beetje geluk komen we al ver. Om tanden nog mooier uit te laten komen is bleken soms een goede aanvulling. Bij Tandartsenpraktijk Kapelle bieden we u een veilige en goede methode aan om uw tanden te bleken. Hieronder vindt u meer informatie over deze methode.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?
Nadat er afdrukken van uw gebit zijn gemaakt, worden er bleekmallen gemaakt. Deze bleekmallen passen precies op uw gebit. Door een aantal keer deze bleekmallen met bleekgel te dragen, worden uw tanden witter.
Het volgende filmpje kunt u bekijken om een beter beeld te krijgen.

Is bleken schadelijk voor het gebit?
Met de juiste producten en het juiste gebruik daarvan lopen uw tanden en kiezen geen enkel gevaar. Wij gebruiken pH-neutrale producten die geen corrosieve werking hebben. Deze worden gebruikt in bleekmallen die voor u persoonlijk zijn gemaakt en daardoor een goede pasvorm hebben.
Vroeger kon een bleekbehandeling nog vaak gevoeligheid veroorzaken. Een aantal dingen zijn verbeterd waardoor gevoeligheid veel minder voorkomt. De concentraties zijn lager, de gels hebben waardevolle toevoegingen gekregen en er zijn ondersteunende producten die je tegen gevoeligheid kunt gebruiken.

Hoe snel zie ik resultaat?
Dit is erg afhankelijk van de oorzaak en de mate van verkleuring. Maar in de meeste gevallen is 7-10 keer voldoende om een mooi eindresultaat te bereiken.

Hoe lang blijft het resultaat?
Het resultaat van een bleekbehandeling is niet voor altijd. Onze tanden en kiezen worden door tijd en gebruik weer geler of donkerder. Per persoon verschilt dit. Om  uw gebit weer ‘op te frissen’ kunt u de gemaakte bleekmallen weer gebruiken. Deze herhaalbehandeling verloopt vaak veel sneller dan de eerste keer bleken. Dit opfrissen van de kleur kost u enkel de aanschaf van de tube bleekgel. Het is wel aan te raden deze herhaalbehandeling vooraf te laten gaan door een gebitsreiniging bij de preventie assistent.
U hebt zelf ook invloed op het behoud van het resultaat. Door uw gebit dagelijks twee keer goed te poetsen en tussen de tanden te reinigen behoudt u uw wittere kleur langer. Met het gebruik van de tandpasta Vitis Whitening hebben wij goede ervaringen. Daarnaast kunt u het gebruik van voedingsmiddelen die makkelijk verkleuring geven beperken. En wanneer er regelmatig professioneel gereinigd wordt, behoudt het gebit ook een lichtere kleur.

Is een bleekbehandeling voor iedereen geschikt?
Gezonde voortanden zonder vullingen zijn de beste kandidaten voor een bleekbehandeling. Vullingen, facings en kronen worden niet witter dan ze zijn geweest. Hierdoor kan het lastig zijn om een gebit te bleken dat op zichtbare plekken vullingen heeft. In sommige gevallen moeten deze vullingen vanwege de kleurverschillen na de bleekbehandeling worden vervangen.
Daarnaast kunnen we geen bleekbehandelingen uitvoeren wanneer er gaatjes aanwezig zijn of een gebit niet goed schoon gehouden wordt.
Wanneer u twijfelt of uw gebit geschikt is om te bleken, kunt u dit navragen tijdens de controle of een consult.

Wat zijn de kosten?
De totale bleekbehandeling, zowel boven- als onderkaak, kost ongeveer €380,-. Het behandelen van één kaak kost ongeveer €220,-. Hierin zit het nemen van afdrukken, een beperkte gebitsreiniging, de bleekmallen, de bleekgel en een voor- en nabehandelingsproduct. Bleekbehandelingen worden niet vergoed door de verzekering. 

Wat is de werkzame stof in de bleekgel?
Wij gebruiken bleekgel waar 16% carbamideperoxide in zit. De peroxide dringt het glazuur binnen en valt hier uiteen in reactieve zuurstof die de kleurstofmoleculen opsplitst en deze hierdoor ontkleurt. Het glazuur wordt niet opgelost, alleen de verkleuringen die in de tand zijn ontstaan worden afgebroken.
In tandartspraktijken kan er gebruik gemaakt worden van effectieve bleekgels. In andere instituten wordt er momenteel vaak gebleekt met minder effectieve bleekgels omdat de Europese wetgeving hierin is veranderd. Helaas worden er soms zelfs schadelijke spullen gebruikt die vooral uw tanden aantasten en uitdrogen.

Kunnen er bijwerkingen optreden?
In sommige gevallen worden de tanden gevoelig, dit is een tijdelijk verschijnsel. Door een keer bleken over te slaan verdwijnt deze gevoeligheid vaak weer. We adviseren de kans op gevoeligheid te minimaliseren door tijdens het bleekproces een tandpasta tegen gevoelige tandhalzen te gebruiken. Daarnaast zien we soms geïrriteerd tandvlees omdat de bleekgel hierop is gekomen, ook dit verdwijnt vanzelf. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat uw bleekmal goed zit en u geen bleekgel op uw tandvlees laat zitten.

Waar moet ik nog meer rekening mee houden?
Het is beter om tijdens de bleekbehandeling tot en met 2 dagen daarna, geen producten te gebruiken die makkelijk verkleuringen veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn koffie, zwarte thee, kurkuma, rode wijn en sigaretten. We raden aan om hiermee rekening te houden bij het inplannen van een bleekbehandeling.

Welke afspraken krijg ik?
U krijgt een afspraak waarin er afdrukken gemaakt worden van uw boven- en ondergebit, het zogenaamde ‘happen’. Met deze afdrukken worden de bleekmallen gemaakt.
Twee weken later krijgt u een afspraak waarin uw gebit vooraf aan de bleekbehandeling door de preventie assistent gereinigd wordt zodat de bleekgel effectiever zijn werk kan doen. Daarna krijgt u uitleg over het gebruik van de bleekgel en krijgt u de mallen mee om thuis aan de slag te kunnen.
Interesse? U kunt bellen voor een afspraak naar telefoonnummer 0113-342015. We zijn op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur en 14.00 en 17.00 uur te bereiken. Ook voor alleen de bleekbehandeling kunt u bij ons terecht.