Het behandelen van kinderen vereist geduld, duidelijkheid en inlevingsvermogen. Sommige kinderen ervaren een bezoek aan de tandarts als zo spannend, dat hier extra aandacht en tijd aan besteed moet worden. Bij Tandartsenpraktijk Kapelle wordt het kind spelenderwijs en deskundig vertrouwd gemaakt met de tandarts zodat de behandeling een succes wordt.
De controle
In eerste instantie is het erg belangrijk dat een kind met vertrouwen de controle tegemoet gaat. Neem uw kind daarom vanaf de geboorte mee naar uw controle. Op deze manier kan hij uw gedrag kopiëren en kan hij vertrouwd raken met de omgeving. Als uw kind wil mag hij even een spiegeltje vasthouden of in de stoel klimmen. We gaan een kind op jonge leeftijd niet tegen zijn zin in op de behandelstoel zetten.
Tip: Heeft u zelf (veel) angst voor de tandarts, dan is het misschien fijner om uw kind met uw partner of iemand anders mee te laten gaan. Een kind voelt haarfijn aan dat u gespannen bent en kan dan zelf ook tegen het tandartsbezoek op gaan zien.
Tijdens een gebitscontrole wordt er alleen gekeken met een spiegeltje. Soms wordt met wat lucht op de kiesjes geblazen, meestal laten we dat eerst voelen op de hand. Het is belangrijk dat een kind weet wat hem staat te wachten. Onverwachte dingen vinden we bij geen enkel tandartsbezoek horen, tenzij hier nadrukkelijk toestemming van de ouders en het kind voor is gevraagd. Wanneer er tijdens de controle gaatjes (cariës) gezien worden, wordt hiervoor een nieuwe afspraak gemaakt. Eventueel wordt er wel fluoride op de aangetaste kiezen aangebracht.
De behandeling
Wanneer er een gaatje gezien wordt is dit vervelend, zowel voor u als ouder als voor uw kind. Belangrijk is dan ook dat u weet wat u er tegen kunt doen. We bespreken dit met u en u heeft een grote invloed op het voorkomen van meer gaatjes. Een kind van jonger dan tien jaar kan motorisch gezien nog niet goed genoeg zijn gebit poetsen, hiervoor heeft hij begeleiding nodig. Alleen als volwassen ouder of verzorger kunt u het kindergebit optimaal schoonmaken. Daarnaast kiest een kind makkelijk voor zoet en weet zelf vaak (nog) niet de consequenties voor zijn gebit. Dus ook met het aanbieden van de voeding hebben ouders een grote invloed op de gezondheid van hun kind.
Nadat er gekeken is wat er gedaan kan worden om meer gaatjes te voorkomen wordt er gekeken wat er gedaan kan worden aan de cariës zelf. Globaal gezien zijn er drie mogelijkheden:
1. Het gaatje wordt beslepen zodat het goed schoon te houden is. Regelmatig wordt er fluoride aangebracht.
2. Er wordt een kroontje geplaatst.
3. Het gaatje wordt gevuld.
Helaas is een gaatje soms ook niet meer te herstellen en verliest het kind een kiesje.
Individueel wordt gekeken wat het beste is voor het kind en de mondgezondheid. Wanneer een kind nog niet toe is aan een behandeling, dan worden er eerst afspraken gemaakt om het kind stapsgewijs te laten kennismaken met de tandarts, de tandartsstoel en de instrumenten.
Na de behandeling
Nadat er een behandeling heeft plaatsgevonden, is het vaak nodig om nog een afspraak te maken waarin alleen gekeken en eventueel gepoetst wordt. Hierdoor heeft een kind als laatste bezoek een minder ingrijpende ervaring met de tandarts en wordt het volgende controlebezoek makkelijker.
Het allerbelangrijkst is natuurlijk dat meer gaatjes worden voorkomen. Daarom is het advies om twee keer per dag door een volwassene te laten poetsen met fluoridetandpasta en niet vaker dan zes keer per dag het gebit ‘vuil te maken’ met iets te eten of te drinken.